HEBI couveuse

HEBI couveuse

HEBI couveuses voor landen met een laag ontwikkelingsniveau.
De naam HEBI is een afkorting van Hemel Baby Incubator. Hemel is de naam van Dr. Oscar van Hemel, dr. Van Hemel, MD phD, specialist in verloskunde en gynaecologie, verbonden aan het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, heeft in 1968 een simpele, maar zeer effectieve couveuse ontwikkeld in Uganda. Sinds 1970 is deze couveuse, mede gestimuleerd door dr. Henk Voorhoeve, specialist in tropische pediatrie, beschikbaar als een bouwpakket dat op non-profit basis geproduceerd wordt met behulp van Nederlandse sponsors.

Medio 2006 heeft dr. Oscar van Hemel, onder invloed van zijn tanende gezondheid, contact gezocht met de Kiwanis Club Rotterdam. René Stout, al jarenlang materiaalsponsor van de couveuses, heeft hem gewezen op de eventuele mogelijkheden die deze serviceclub zou kunnen bieden. De Kiwanis Club Rotterdam is een serviceclub die projecten opzet met als doel kinderen te helpen. ‘Serving the children of the World’ is dan ook het motto van de internationale service organisatie.

Een van de projecten van de Kiwanis Club Rotterdam is nu de HEBI Foundation. Hier komen alle doelstellingen van Kiwanis samen. Niet door direct geld te geven aan een project, maar door gebruik te maken van de kennis en maatschappelijke positie van de leden is een platvorm gecreëerd om het levens(reddende)werk van dr. Oscar van Hemel voort te zetten. Op 23 oktober 2006 is de stichting opgericht en de akte gepasseerd bij notaris mr. Remus Dovianus te Dordrecht.

De HEBI Foundation heeft tot doel couveuses en eenvoudige maar sterke medische apparatuur te produceren, die geschikt zijn voor gebruik in ontwikkelingslanden. Daarmee tevens te waarborgen dat het levenswerk van dr. Oscar van Hemel wordt voortgezet

Op het moment dat de leden van Kiwanis Club Rotterdam akkoord gingen met het HEBI project, werd gedacht dat het project niet veel meer zou omvatten dan alleen maar een couveuse maken en verzenden. Tenslotte deed Oscar van Hemel dit project de afgelopen 25 jaar bijna als éénmansactie. De praktijk viel echter tegen. Bouwtekeningen waren niet voorhanden en niet alle onderdelen waren te koop in de winkel. Langzamerhand kwam het besef dat de eenvoudig ogende couveuse toch zeer intelligent in elkaar zit.

Er is veel werk gaan zitten in de voorbereiding. Leveranciers moesten benaderd worden met het verzoek materiaal te leveren tegen een sterk gereduceerde prijs. De couveuse bestaat uit ongeveer 80 onderdelen. Deze onderdelen moeten vaak zelf nog gemaakt worden. Hout moet precies op maat gezaagd worden. Vervolgens worden alle onderdelen, op een van te voren uitgedacht systeem, verpakt in een houtenkist voor transport. Over alles moet goed worden nagedacht. Transport, opslag en het beoordelen van de aanvragen uit landen waar het welvaartsniveau beduidend minder is dan bij ons.

De door de HEBI Foundation geproduceerde couveuses krijgen elk een uniek nummer mee. Een eenvoudig tracking and tracing systeem zorgt ervoor dat wij precies weten waar welke couveuse staat en door wie deze couveuse gesponsord is. Transport naar vaak afgelegen woongebieden in Afrika is een sport op zich. Waar bevindt het dorp zich precies en hoe krijgen wij de couveuse daar. Ook voor dit probleem hebben wij uit de erfenis van dr. Oscar van Hemel een goede transporteur gekregen met veel ervaring.

De werking van de couveuse is eenvoudig doch zeer effectief. Door de drie gloeilampen wordt warmte ontwikkeld. Deze warme luchtstroom komt in de couveuse door het zogenaamde schoorsteen effect. De luchtstroom komt langs een bakje met water om de luchtvochtigheid op peil te houden. Aan de linkerzijkant van de couveuse is de luchtuitlaat. Deze wordt gemeten door een thermostaat. Wordt de lucht te warm dan schakelt de thermostaat de drie gloeilampen uit. Bij te koele lucht schakelt de thermostaat de lampen automatisch weer aan. Het elektrische systeem van de couveuse is berekend op de zeer onregelmatige stroomtoevoer met hoge pieken e.d. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van hoogwaardige elektronica zoals printplaten.

Voor meer informatie kijkt u op www.hebi-incubator.org

 

 

Deel deze post